De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914 - 1918

Resultaten
Stuur email Stuur deze advertentie door

Prijs

€ 20,00
Bieden

Conditie

Gebruikt

Beschrijving

De oorlogsdagboeken van Louis Barthas (Tonnenmaker)
1914 - 1918
Paperback in zer gede staat
472 bladzijden met foto's, kaarten, feiten en wetenswaardigheden
Uitgave Bas Lubberhuizen in 1998
Prijs 20 euro exclusief verzendkosten
Op lagere biedingen wordt niet gereageerd

De Oorlogsdagboeken van Louis Barthas vormen een indringend relaas over de absurditeit van een oorlog die ten onrechte steeds verder in onze herinnering dreigt weg te zakken. Louis Barthas (1879-1952), een eenvoudige tonnenmaker uit Peyriac in Zuid-Frankrijk, was een socialist van het eerste uur. Hoewel hij alleen lagere school had genoten, was hij een verwoed lezer van onder anderen Victor Hugo en Émile Zola.
Als Barthas in 1914 onder de wapenen wordt geroepen is hij 35 jaar oud. Al gauw begint hij als een volleerd journalist verslag te doen van het dagelijkse leven in de loopgraven. Hij schrijft op elk stukje papier dat hij te pakken kan krijgen: schoolschriften, maar ook zelf bij elkaar genaaide blaadjes. Zijn thuisfront zendt hij talloze brieven, met het verzoek deze zorgvuldig te bewaren. Na de oorlog verwerkt hij zijn aantekeningen en brieven in negentien schriften.

In zijn dagboeken getuigt Barthas van het werkelijke leven aan het front, dat door de meer geletterde officieren nooit beschreven had kunnen worden. Zij waren immers zelden aanwezig bij de gruwelijke gevechten om enkele meters modderige grond. Antimilitarist als hij is, toont Barthas met een vlijm­scherpe pen de zinloosheid van deze bloederige loopgravenoorlog. In tegenstelling tot de officiële geschiedschrijving stelt hij de verblinding en de lafheid van de legerleiding en de misdadige onverschilligheid waarmee zij de gewone soldaat behandelde aan de kaak.

Vertaald door Dirk Lambrechts
Met een inleiding van Chrisje Brands

‘Barthas kan schrijven, en ook de Nederlandse vertaling van Dirk Lambrechts leest als een trein.’ NRC Handelsblad

‘O, de Oorlogsdagboeken van Louis Barthas! Dat boek heeft een grote historische waarde en is bovendien een uitstekend literair werk.’ François Mitterrand

‘Drie hoera’s voor uitgever Bas Lubberhuizen voor het op de markt brengen van dit volstrekt onmisbare boek (met een grondige inleiding, in een keurige vertaling, en fraai vormgegeven). Jazeker: een onmisbaar boek.’ Standaard der Letteren

Gebruiker

Naam

cees kuijs

Plaats

Heemskerk (Noord-Holland)

Actief sinds

12 jaar geleden
Stuur email Stuur deze advertentie door Bieden